Despre Simona Halep și fierul vechi

Simona Haep și fierul vechi

Publicația de satiră Charlie Hebdo a ieșit la înaintare cu un nou text ce a atins orgoliul, mânia, mandria și patriotismul românilor. Dar și ai fanilor de mici ai Simonei Halep.

Imaginea e mai sus. O caricatură a Simonei(?!), în variantă mai exotică, dar în genul ăla atât de respingător că ar veni găinile cu spatele dacă le-ar da de mâncare. Și însoțită de un mesaj ce se traduce prin “Fier vechi! Fier vechi!”.

Pe după-masă, dacă dădeai scroll pe Facebook, 7 din 10 postări erau despre Simona Halep și fierul vechi. Și 6 din 10 aveau amenințări la adresă francezilor. Unii cereau un al doilea atentat la adresa publicației. Pentru că așa-s românii dacă te iei de ceva ce apreciază, postează lucruri la fel de relevante precum o scară rulantă cu trei trepte.

Je ne suis pas Charlie

 

Dacă poza nu era despre Simona Halep și fierul vechi, iar în loc era Gabriela Firea  într-o caricatură ce voia să transmită același mesaj, mâine dimineață vedeam la profil rame cu Je Suis Charlie, dar așa sunt toți Je ne suis pas Charlie. Pentru că românii au umor doar când vine vorba de cei pe care-i urăsc. La glumele asemănătoare ale TNR la adresa oricăror lideri politici sau sportivi străini reacțiile sunt doar “hahaha, hehehe, hihihi”.

Femeia aia din poză nu semăna deloc cu Simona Halep, ci mai degrabă cu Prima Doamnă a Franței, iar trofeul din caricatură e cel de la masculin, cucerit de Nadal. Ok, astea mi se pare reacții reușite ale românilor la gluma francezilor. Mai ales că acea caricatură chiar nu aduce deloc a Simona Halep.

Patriotismul înseamnă iubirea față de propria țară, nu ura față de restul. Mulți uită chestia asta. Francezii fac, pe bună dreptate, mișto față de noi de câte ori au ocazia, iar în cazul de față un ziar specializat în ofense a adus incă o ofensă românilor care se simt ofuscați  ori de câte ori un personaj venerat de ei este jignit. Iar Simona Halep și fierul vechi a fost o asociere ce umoriștilor li s-a părut inspirată. Nu sunt în măsură să spun dacă a fost o glumă bună sau trebuia ceva mai creativ.

Totuși, am o pasiune pentru a citi comentariile când vine vorba de subiecte de genul. E ca și cum m-aș uita la stand up comedy în format livetext. Un tip și-a povestit aventura sa în Franța, spunând că trenul său a avut 4 ore întârziere deoarece anumite componente ale acestuia au fost furate de niște indivizi ce se declară a fi români. Și asta cică se întâmplă în fiecare săptămână. Deci despre ce vorbim? Ai noștri le fură fier vechi (la propriu), săptămânal, iar noi sărim ca arși că suntem etichetați cu stereotipuri pe care le merităm cu vârf și îndesat.

La ce v-ați fi așteptat? La o asociere cu talentul lui Brâncuși și creativitatea lui Eugen Ionescu?

Nimeni nu a jignit-o pe Halep în particular și nu a zis că nu ar fi meritat trofeul. A fost o asociere cu acele personaje pe care francezii le văd în fiecare zi la colț de stradă și de care s-au săturat. Mi se pare că a fost o caricatură ce se lăsa așteptată. Nu știu de ce am o impresie că nici Simona nu s-a simțit atât de jignită pe cât s-au simți unii români.

Vă amintiți de Năstase și Konta?

Ca să rămânem tot pe tenis, dar să trecem peste Simona Halep și fierul vechi. Vă mai aduceți aminte de năzdrăvăniile lui Ilie Năstase?  Dacă nu, vă reamintesc eu. În timpul meciului Soranei Cârstea cu Johanna Konta, o făcuse pe britanică cur*ă  cu acte în regulă, iar când a aflat de sarcina Serenei Williams s-a întrebat dacă copilul va fi “ciocolată cu lapte”. Cu ce sunt insultele astea mai puțin josnice decât ce au spus cei de la Charlie Hebdo?

Întreb asta pentru că mai țin minte unele reacții ale românilor de atunci. Făceau mișto de Konta că începuse se plângă după ce Nasty i-a zis de bine, și, la rândul nostru, am trimis-o și noi pe britanică la origini.

Because why not? Românii sunt profesori la caterincă, dar când se simt lezați, se retrag în bula lor, te amenință, iar apoi postează citate naționaliste de la Tony Poptămaș și de la NimenideNicaieri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *