Înțelepciunea Închisorii – un serial koreean de excepție

Înțelepciunea Închisorii

Înțelepciunea Închisorii sau Prison Playbook, dacă ar fi să iau titlul din engleză al seriei, e unul dintre acele seriale de care n-a auzit nimeni niciodată, dar care merită mult mai multă atenție.

Ei bine, principalul motiv pentru care nu ai auzit de el e pentru că e de origine koreeană. Adică, hai să fim serioși. Nu e ca și cum ai avea timp liber și ti-ai zice “Oare ce serial să încep? Știu! O să mă uit la unul cu asiatici, pe care nu-i pot deosebi între ei”.

Înțelepciunea închisorii pe IMDB

 

Are nota 8.3 pe IMDB. Știu că pentru unii ăsta e principalul criteriu după care aleg la ce să se uite, așa că am vrut să fiu de ajutor.

De asemenea, trebuie să recunosc că am avut probleme în diferențierea personajelor. Serios, adica din 20 de actori, cel puțin 10 semănau între ei. Dar după aceea le mai găsești ceva trăsături distincte fiecăruia și te obișnuiești cu ei.

Înțelepciunea Închisorii se axează pe povestea lui Je-Hyeok, un jucător de baseball extrem de talentat și popular. În timp ce acesta merge să o viziteze pe sora-sa, cam de aceeași vârstă cu el, dă peste un agresor ce tocmai intrase în apartamentul soră-sii. Îl fugărește, se luptă cu el și îl bagă pe băiat în spital, iar pe el în închisoare.

Înțelepciunea Închisorii

Genuri foarte diverse

Cred că vă imaginați cum e să intre o personalitate foarte populară și iubită în închisoare, nu? E idolatrizată și în același timp urâtă de deținuți. Aici încep aventurile lui Je-Hyeok. Și tot aici începe să se concretizeze motivul alegerii titlui “Înțelepciunea Închisorii”.

Deținuții sunt prezentați foarte frumos pe parcursul episoadelor și poveștile lor prezintă și drama lor, modul cum au ajuns acolo.  Bineînțeles, nu lipsesc bătăile, ce dau genul de acțiune și deținuții mai idioți sau amuzanți ce te fac să pui stop până termini să râzi de ei.

Un filmuleț mai emoționant din Înțelepciunea Închisorii:  aici 
Un moment foarte amuzant (cu accent pe foarte) cu subtitrare : aici 

Lumea închisorii

E ceva mai diferită prezentată pușcăria în Înțelepciunea închisorii față de filmele și serialele americane. Diferențele vă invit să le observați singuri.  Vă spun doar să nu vă așteptați să găsiți momente gay și deținuți care sunt puși doar pe fight mode.
Sunt momente foarte interesante și personaje foarte bine construite începând de la gardieni, care sunt fie foarte de treabă, fie foarte urâți de deținuți și stricți și până la colegii de celulă ai lui Je-Hyeok. La fel ca în România, de multe ori se prezintă cazuri pe care noi le numim “nepotisme” sau “relații”. Doar e vorba de o personalitate națională, nu?

Deși nu o să vezi prea multe discuții filosofice, dialogurile sunt foarte mișto construite și te ține cam în priză serialul cu ceea ce se întâmplă, fie că e vorba de personajul principal, de colegii săi de celulă sau de alte gardieni. Pur și simplu vrei să vezi dacă ăla iese, dacă ăla o ia pe coajă sau ce prostii mai face “nebunul” din celulă.

Serialul are un singur sezon, și 16 episoade care țin cam o oră jumătate.  Poate fi văzut pe Netflix, însă dacă căutați bine poate îl găsiți și pe alte site-uri (pe Filelist nu este). Eu vă doresc vizionare plăcută!

Incearcă și astea:

One comment

  • O,da sunt multe seriale coreene care merita vazute!Am ramas placut surprinsa sa-l regasesc pe Jung Hae In(Capitan Yo) In in acest serial,nu de mult l-am vazut in Something in the Rain,pe Netflix-Prietena surorii mele.Diferit clar de acest rol,foarte talentat pustiul.Multi actori buni care i-am intalnit de-a lungul anilor i-am revazut in acest serial!Umor negru…si ghidusiile tipice lor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *