Două zile până la rezultatele din bugetarea participativă

bugetarea participativă

Bugetarea participativă este un proiect derulat de Primăria Cluj-Napoca, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate.

Totul este  transparent, iar membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Decide cum se va cheltui bugetul

Mai pe scurt și pe înțelesul tuturor, Bugetarea Participativă e un serviciu online prin intermediul cărora, cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj și au măcar 18 ani, au posibilitatea să decidă asupra modului în care va fi cheltuită o parte din bugetul municipiului. Frumos, nu? Da.

Pe 17 iulie a început totul, fiind data la care s-au depus proiectele, iar pe 19 noiembrie s-a încheiat ultima etapă de votare.

Conform datelor de pe site, vor fi implementate proiectele cu cel mai mare număr de voturi (cu respectarea prevederilor prezentului regulament şi a reglementărilor legale în vigoare). Aceste proiecte urmează să fie implementate începând cu anul 2018.

Vor fi implementate 15 proiecte

 

Lista proiectelor din bugetarea participativă, care vor fi implementate, se va stabili în funcție de numărul de voturi. Primul proiect din fiecare domeniu (în funcție de numărul de voturi) va fi selectat automat, restul proiectelor urmând să fie ierarhizate în funcţie de numărul de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte. Vor fi implementate 15 proiecte.

Statusul proiectului se află în momentul de față la 338 de proiecte publicate, dintre care 126 de proiecte eligibile. În ceea ce privește voturile, au fost înregistrate 11.499, din 21.190 de conturi activate.

Proiectele au fost încadrate în șase categorii, dintre care:

1.Alei, trotuare și zone pietonale (1095 voturi pe toată categoria)
2.Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației (565 voturi)
3.Spații verzi și locuri de joacă (1148 voturi)
4.Amenajare spații publice (mobilier urban, luminat public etc – 888 voturi)
5.Infrastructură educațională și culturală (7608 voturi)
6.Orașul digital (195 voturi).

Topul voturilor

Din ce am observat, în momentul de față topul proiectelor votate arată cam așa:

1. Școala gimnazială “Nicolae Titulescu” – Complex educațional – 2809 voturi – Cost estimat 150.000 de euro

Presupune transformarea școlii într-un complex educațional prin lucrări de reabilitare/modernizare/ extindere și echipare a infrastructurii educaționale.

2.  Amenajare mansardă școala “Ion Creangă” – 2392 voturi – cost estimat 120.000 de euro

Se propune amenajarea mansardei nefolosite din interiorul școlii cu posibilitatea de a se construi 6-8 săli de curs.

3. Centrul de tineret Cluj-Napoca  – 1876 voturi – cost estimat 150.000 de euro

Crearea unui spațiu de minim 200 metri pătrați, situat în zona centrală și dotat cu mobilier, echipamente IT, videoproiectoare și sisteme de sonorizare. Acesta  se dorește a fi un spațiu destinat organizațiilor de tineret și tinerilor din Cluj-Napoca în vederea realizării de activități și evenimente educative și de petrecere a timpului liber.

 

Aruncă un ochi și aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *