Ungurii din Odorheiul Secuiesc, românii și micii

Ungurii din Odorheiul Secuiesc, românii și micii

Ungurii din Odorheiul Secuiesc au devenit virali acum câteva zile, și cred că încă mai sunt, după ce un clujean s-a dus la Kaufland și, aparent, a fost refuzat pe motiv că nu vorbea limba maghiară. Adica nu i-au dat doi mici.

Pe net circulă o grămadă de versiuni privind incidentul, iar acum toți românii s-au scandalizat că vai, suntem străini în țara noastră, nu ne servesc ăștia, trebuie să vorbim maghiară și tot felul de plângăreli.

În primul rând, pentru acei români care sunt ferm convinși că femeia nu l-a servit pentru că nu știa maghiară,  vă amintiți de acel video de acum câțiva ani, când un bărbat a făcut un experiment asemănător, s-a dus tot la ungurii din Odorheiul Secuiesc, în mijlocul secuimii din Sfântul Gheorghe să ceară pâine și nu doar că a vorbit în Română, dar a și purtat o bentiță tricoloră pe cap?

Și a ieșit teafăr de acolo, fără oase rupte, ba chiar a ieșit cu pâinea pe care o dorea, iar vânzătoarea nu doar că i-a dat pâinea, l-a întrebat politicos și ce fel de pâine vrea?

Da. probabil nu ați auzit. Și nici eu nu știam de el până nu puțin timp, pentru că nu îl distribuise nimeni, deoarece s-a întâmplat ceva normal.

Mai jos video-ul:

 

Acum să trecem peste asta. Mulți spun că femeia de la Kaufland l-ar fi înjurat pe român, iar pe video îl auzi pe tip cum întreabă consternat de vreo 3 ori dacă femeia chiar l-a înjurat.  Sunt mai mulți care au încercat să reproducă cele spune de vânzătoare, iar aici aveți câteva variante:

Bun. Deci poate v-ați lămurit că vânzătoarea aia nu l-a servit pentru că ar fi fost certată de superiori. Nu pentru că nu știe româna. Și ar fi fost certată deoarece încă nu se deschisese.

Tipul e la a treia încercare, asta filmată. Bănuiesc că de aceea se adunase așa mulți oameni acolo, ori pentru că avea să deschidă în curând.

Personal, îmi era foarte greu să cred că tipul nu a fost servit pentru că nu vorbea maghiara, și asta pentru că sunt în Cluj de câțiva ani buni și am cunoscut destui unguri. Plus că am fost de câteva ori și în Harghita. Iar chestia asta s-a întârit când am văzut comunicatul celor de la Kaufland, care au spus că omul nu a fost servit deoarece  nu era deschis.

Asta o zic în sensul că cei din conducerea Kaufland ar fi fost mult prea idioți dacă după anchetă ar fi ajuns la concluzia că femeia l-a înjurat și nu l-a servit pentru că nu vorbeste româna, iar ei ar fi dat vina pe faptul că erau în afara programului.

De aceea nici nu s-au scuzat (parcă). Singura lor vină e că fata aceea știe româna doar cât să înțeleagă comenzile sau mai puțin. Gen ar fi trebuit să angajeze pe cineva ce stăpânește cât de cât limba română. Și nu-i poate explica omului că nu poate servi decât după ora 10. În caz contrar, ceea ce unii înteleg ca înjurătură, “o vor f…” cei de la muncă.

Asta e părerea mea, bazată pe interacțiunile pe care le-am avut până acum cu ungurii din Odorheiul Secuiesc și pe ce am mai citit pe diferite site-uri. Pentru alte păreri, puteți posta în comentarii, mai jos.

Aruncă un ochi și aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *