Temperatură de 51 de grade. Căldură mare, mon-cher

51 de grade

O temperatură de 51 de grade e ceva necunoscut pentru țara noastră, încă. Pentru că în ultimele zile în România au fost între 33-37 de grade la soare. Căldură mare, suficientă încât să adormi greu și să te trezești în miez de noapte să faci un duș rece.

De altfel spus, o vreme în care ai putea să-ți faci o omletă fără niciun aragaz, doar punându-ti tigaia la soare (vorba cuiva, care văzuse și ceva experiment la o vreme asemănătoare).

Ei, totuși, cu riscul să mă înjure unii, spun că se poate și mai rău, mult mai rău.  Și o să vă arăt de ce.

În Moldova, la Chișinău, oamenii ar plăti numai să aibă cât avem noi acum la soare. Și-ar lua familie și s-ar muta în România, s-a înteți cererile de acordare a cetățeniei române (și așa multe) ca să stea în răcoarea de 37 de grade de la noi.

Asta pentru că la ei, în urmă cu două zile, au fost…51 de grade. 50 și fucking unu de grade. Voi știți ce înseamnă asta, 51 de grade? Nu, nici eu nu știu și nu aș vrea să aflu.

E o temperatură pe care România nu a cunoscut-o în toată existența ei. Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată la noi fiind de 44,5 grade, în august 1951. În 1951! La stația Ion Sion.

Pe un termometru din Chișinau însă au fost afișate 51 de grade. Acum că o fi defect termometrul, e posibil.  Nu-mi dau seama ce presupune cu adevărat o temperatură ca asta. Las experții să se pronunțe. Știrea pe care o puteți citi aici a fost preluată de mai multe site-uri din republică.

Ciudat e că Republica Moldova este sub cod portocaliu de caniculă, în timp ce noi, cu “amărâtele” de 30 și ceva de grade, ne aflăm sub cod roșu.  Oare ce ar însemna la ei cod roșu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *