Despre Roma și atracțiile ei mai puțin cunoscute

Roma și atracțiile ei

Roma și atracțiile ei este un subiect dezbătut deseori pe diverse site-uri de turism. Totuși, capitala Italiei nu este cunoscută doar pentru Collosem și pentru toate ruinele rămase de pe vremea Imperiului Roman. Despre Roma și atracțiile mai puțin cunoscute  se vorbește în doar câteva locuri.

Dacă scoți din ecuație clasicele obiective ale Romei, le incluzi pe cele mai puțin cunoscute, tot ți-ar trebui câteva zile bune pentru a le vizita, asta pentru că sunt foarte multe. Bineînțeles, pentru asta ai nevoie și de câteva tips-tricks.

Am fost acum câteva zile în Roma, iar la sugestia unui prieten am făcut un articol despre Roma și atracțiile ei mai puțin cunoscute.

Talciocul din Porta Portese

Cartierul Trastevere este unul dintre cele care incă păstrează un aer roman clasic, cu magazine de cartier și ceva mai puțini turiști în anumite zone.  Să spunem că intâlnim mai mulți Italiano Vero decât pe lângă Colloseum sau pe lângă Gara Termini.

Aici, în fiecare duminică, începând de pe la ora 9 și până la ora 13, se ține cel mai mare târg din Roma (dacă nu din toata Italia). E un fel de bazar, iar odată ce intri în el ai impresia că nu se mai termină. Te înfunzi și doar după o oră vezi că se răresc tarabele.

Dacă vrei să iei suveniruri rudelor și prietenilor, ăsta e locul potrivit de unde ar trebui să o faci. Găsești de la brelocuri, magneți, tricouri, bluze, accesorii, toate la 1 euro, până la genți,  poșete sau blugi la 4-5 euro.  Bineînțeles, am văzut un stand unde se vindeau parfumuri  Dolce & Gabbana sau Versace la 5 euro (sper că nu trebuie să precizez autenticitatea lor).

Ca un pont, special pentru băieți,  se vând tricouri cu echipe de fotbal și cu nume de fotbaliști pe spate la 1 euro (purtate) sau la 10 euro (alea păreau noi).

Studiourile de cinematografie Cinecitta

În Italia, mai precis în Roma, au venit de-a lungul timpului câteva persoane destul de cunoscute în lumea cinematografică. Aici mă refer la Morgan Freeman pentru Ben-Hur (2016), Ben Stiller pentru Zoolander 2(2016) sau Martin Scorsese, ce a stat aproximativ 6 luni aici pentru a filma Gangs of New York (2002).

Toți aceștia au filmat în studiourile Cinecitta, aflate la câțiva kilometri de centrul orașului și la care se poate ajunge foarte ușor cu metroul.  Puțini turiști vizitează acest loc, poate și din cauza prețului mai piperat al biletului (20 euro). Totuși, în turul cu ghid în limba engleză ce va dura aproximativ o oră veți vedea o mulțime de lucruri ce se ascund în spatele realizării marilor filme din ziua de astăzi.

Există chiar și un arc de triumf în mărime originală și alte clădiri ce par autentice, utilizate în sitcomul Rome, pe care dacă nu ai pune mâna ai crede că sunt reale și nu confecționate, iar apoi vopsite foarte realist.

Se păstrează și multe obiecte din colecțiile marilor regizori ce au filmat aici, iar un fan înrăit al filmelor cu siguranță  s-ar bucura să viziteze acest imens studio cinematografic.

 

Civitavecchia, Napoli sau Tivoli

Trecând  peste Roma și atracțiile ei, se poate ajunge foarte ușor în alte câteva orașe frumoase ale Italiei. Mă refer la orașul-port Civitavecchia, Tivoli, Napoli sau Perugia.

Există alternativa unui autobuz low-cost ce funcționează și în România, numit Flexi-Bus, sau cea a trenului, mult mai sigură. Eu o voi detalia pe a doua.

Compania feroviară a Italienilor, Trenitalia, este printre cele cu trenurile cele mai lente. Totuși, acesta atinge aproape o viteză dublă sau triplă față de clasicele noastre trenuri (160 km/oră). Spun asta pentru că în Italia sunt trenuri cu viteză cu adevărat mare, cum ar fi Frecciarossa.

Un bilet cu Trenitalia  până la Napoli  sau Perugia începe de la 11 euro și drumul durează aproximativ  două ore și jumătate.  Iar un bilet până la Tivoli sau Civitavecchia este în jurul sumei de 3-5 euro, pentru un drum de aproximativ o oră sau mai puțin.

Shoping și reduceri

În România toată lumea se plânge de reducerile din magazine, că nu sunt reduceri, că sunt prețuri mărite și apoi reduse la cele inițiale, sau altele. În Italia, personal, mi se pare că reducerile sunt reduceri în adevăratul sens al cuvântului.

Vara e sezonul reducerilor, cel puțin în luna Iulie, iar la o grămadă de magazine am văzut discounturi serioase. Unele magazine aveau prețul inițial fără reducere, pe care o primeai la casă. Majoritatea produselor aveau 50 sau 70% reducere. Adică blugii sau cămășile de 30 de euro, de fapt costau între 7 și 15 euro. Eu nu am prea văzut la noi blugi la magazinele din mall la 30 de lei.  Recomand centrul comercial Euroma2 pentru asta, sau străzile Via Nazionale și Via del Corso.

De asemenea, nu am văzut niciun schimb valutar ce dădea posibilitatea schimbului din lei în euro, deși erau vreo 10 cursuri diferite.

O altă particularitate. E plin de români. Și nu mă refer la turiști, ăia sunt peste tot. Dar am văzut o grămadă de români ce lucrau în magazine, la hoteluri, sau care pur și simplu sunt stabiliți în Roma, iar dacă te aud că vorbești românește se oferă să te ajute dacă ai nevoie.

Mijloacele de transport în comun

Referitor la mijloace de transport în comun, e 1.5 euro biletul pentru metrou, autobuz sau tren (anumite rute). Și e același bilet pentru orice. Un abonament pe o zi parcă era vreo 7 euro, iar cel pentru o săptămână e 24 de euro.

Pot să spun că  în autobuze oamenii chiar se înghesuie. Și când spun asta, mă refer că autobuzul ăla chiar pornește când nu mai ai cum să respiri.

Iar cu riscul ca unii să mă contrazică, pot spune că în România nu prea se întâmplă asta. Adică la noi, dacă omul vede ca nu mai are loc și e plin, nu intră. La ei nu. Am văzut o persoană cu o greutate generoasă, ce am zis că n-o să intre veci în acel autobuz, dar în vreo 15 secunde s-a împins până aproape au crăpat ceilalți și și-a făcut loc. Deși incă nu înțeleg cum s-au inchis ușile.

Tot referitor la autobuz, nu am văzut un singur control de câte ori am circulat.  Nu știu situația din București, dar în Cluj studenții circulă deseori fără bilet, însă o dată la 5-10 drumuri, mai prinzi un control. Aici nu am prins nimic.

Deci, dacă aveți în plan să vizitați Roma și atracțiile acesteia, să știți că nu e neapărat necesar să vedeți doar Colloseum,  Forul Roman și celelalte ruine. Mai sunt și alte lucruri de făcut, eu am descris doar câteva dintre ele, variante pe care poate nu le găsiți în ghidurile cumpărate de la librărie despre Roma și atracțiile ei.

 

PS:Alte obiective mai puțin vizitate, dar pe care doar le voi enumera: Grădina cu Portocale, Gura Adevărului, Piramida lui Caius Cestius (da, în Roma chiar există o piramidă în mărime naturală), Muzeul de Ceară. Toate sunt la un click pe Google distanță.

 

Aruncă un ochi și aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *