Cum am realizat cât de multicultural a devenit Cluj-Napoca

Clujul a fost Capitala Europeană a Tineretului în 2015 și aproape de a deveni Capitala Europeană a Culturii în 2021. Și ca să observi cât de multicultural este orașul trebuie numa să ieși în weekend prin Piata Unirii sau seara prin Piața Muzeului.

Acum făcând abstracție de tipul ce are un Bugs Bunny mai dolofan și de cel cu papagalii magicieni, pe care-i poți vedea seara prin Piața Muzeului, o să observi oameni din foarte multe culturi și de prin toate colțurile lumii, din China până în Africa.

Ieri seară am comandat cu un coleg ceva de mâncare. Am așteptat cât am așteptat, am pus și descrieri adiționale să găsească tipul exact locul unde să vină, pentru că in 8 din 10 cazuri nu găsește blocul și numărul.

Bineînțeles, după aproape două ore mă sună. Nu găsea, se învârtea prin zonă și nu știa unde să vină. Era un tip cu un accent ciudat, la telefon chiar mi se părea că are accent unguresc. Și n-am fost niciodată atât de departe de adevăr. Ever.

Mi-a închis telefonul, era supărat. Așa că am coborât să îl caut, pentru că nu aveam chef să-l aștept până se prinde unde să vină. I-am văzut mașina imediat și m-am dus la ea. Era seară și nu vedeam pe nimeni.

Am dat să îl sun, să-i zic să vină la mașină și în momentul ăla se apropie cineva de mine. I-am făcut loc să treacă, era înalt și nu i-am observat fața. Se proptește în fața mea. Pentru un moment nu știam ce voia. Era seară și nimeni prin zonă.

În momentul în care mi-a zis de comandă am ridicat capul și m-am blocat. Mi s-a resetat creierul.  Chiar i-am zis:  “Tu ești?!”. Versiunea mult mai înaltă a lui Bob Marley pe la 20 și ceva de ani era tipul de la delivery.

A început să se plângă că nu găsea zonă, ca e aiurea strada și numerele. Atunci mi-am dat seama cât de pe lângă am fost când am crezut că are accent unguresc. Și-mi vine a râde. Dar în ciuda aspectului ăsta, omul chiar vorbea bine.

Atunci am început să mă gândesc la chestia cu orașul multicultural. Adică, oricine știe asta și mai sunt și alte orașe cu mulți străini ce vorbesc bine limba română. Dar să vezi un african cu dreaduri șofer pe delivery mi se pare deja la alt nivel față de câțiva studenți pe care-i vezi prin oraș vorbind între ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *