Islanda la EURO – Antrenată de un medic, elimină Anglia

Ziua de ieri, 27 iunie 2016,  este una pe care islandezii nu o vor uita prea curând. Echipa națională a eliminat Anglia de la Campionatul European de Fotbal din Franța.

Țara cu o populație de 330.000 de locuitori, adică aproximativ cât are Clujul sau Timișoara (orașele, nu județele!), este pentru prima oară în istorie la un turneul final, indiferent că este european sau mondial.  Islanda la EURO a pornit dintr-o grupă unde era considerată a fi victimă sigură, cu Portugalia lui Cristiano Ronaldo, Austria lui David Alaba și Ungaria lui Balazs Dzsudzsak.

Islandezii au învins Austria și au făcut egal cu Ungaria și Portugalia. Meciul cu echipa lui Ronaldo a stârnit multe reacții ostile, mai ales din partea starului lui Real Madrid, care i-a acuzat ba că trăgeau de timp, ba că și-au băgat autobuzul în poartă. Reacția antrenorului Islandez  a fost de nota 10+: “Îmi pare rău dacă Ronaldo se aștepta să ne ridicăm la nivelul jocului prestat de Barcelona“.

Antrenor cu slujbă part-time ca stomatolog

Lars Lagerback, antrenorul principal al naționalei are ceva experiență, ce-i drept. Are 135 de jocuri sa selecționer, după ce a antrenat, în trecut, Nigeria (doar 5 jocuri) și Suedia, la cârma căreia a stat 9 ani(!). Privind din alt punct de vedere, al salariului, sesizăm o uriașă discepanță între venitul său și al fostului antrenor englez (a demisionat după meci), Roy Hodgson: Lagerback ia anual 400.000 de euro, în vreme ce britanicul lua nu mai puțin de 5 milioane de euro, cam de 12.5 ori mai mult!

Surpriza vine din partea co-selecționerului, Heimir Hallgrimsson, ce antrenase în trecut la echipa  IBV Vestmannaeyjar (am dat copy paste să-mi iasă numele corect), din prima ligă islandeză.  Tipul ăsta are 49 de ani și până acum lucrase, part-time, ca medic stomatolog în orașul său natal. Abia după ce Islanda la EURO își va termina aventura,  Lagerback se va retrage și Heimir se va concentra doar pe fotbal. Eventual poate va repara dinții jucătorilor prin cantonamente.

Fotbalist de 13 milioane în lot + Gudjhonsen

Referitor la jucători, dacă te uiți la echipele la care evoluează și la cota lor pe piață sunt foarte puțini care-ți sar în ochi, să zici că uite, bă, ăsta chiar e fotbalist mare.  Printre mulțimea de “soni” de la sfărșitul numelui vezi un singur intrus: Eidur Gudjhonsen, unde E-ul ia locul O-urilor de la numele tuturor celorlalți jucători.

Gudjhonsen cred că e cel mai cunoscut fotbalist islandez, deși are 37 de ani. Mulți îl știu din perioada Chelsea, dar aproape toate echipele pe la care a trecut nu sunt de ici, de colo: Barcelona, PSV,  Monaco, FC Brugge, Tottenham. A prins doar 6 minute la Euro, în meciul cu Ungaria, dar niciodată nu strică un sfat de la un fotbalist ca el.

Pe lângă Eidur, mai găsim un Ragnar Sigurdsson, de la FK Krasnodar, căpitanul Aron Gunnarsson (Cardiff City), Emil Hallfredsson (Udinese), Alfred Finbogasson (Augsburg), Brkir Bjarnaron (Basel) și Gylfi Sigurdsson, de la Swansea, care e cel mai valoros jucător la cele 13 milioane care apar în dreptul lui pe siteul de specialitate Transfermarkt.

Islanda la EURO va juca în sferturi împotriva Franței, gazda turneului. După ce formă și ce joc au arătat “cocoșii galici” în jocurile precedente, tind să cred că Islanda ar putea reuși o nouă surpriză, deoarece francezii chiar sunt o echipă de bătut. Dar depinde și ce formă prinde Antoine Griezmann, pentru că omul ăla e capabil de orice

PS: Ca un pronostic la pariuri pentru Franța-Islanda, aș pune gg, marchează ambele 

Aici un articol despre audiența la televizor pe care a avut-o Islanda în țară în momentul meciului cu Anglia.

 

Later Edit: Meciul s-a terminat 5-2 pentru fancezi, însă a fost un meci foarte frumos + mi-a ieșit pronosticul.

Aruncă un ochi și aici

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *